Bombman fick fängelse för hot i Skara

Den 29-årige man som hotade att spränga en bomb i pressbyråkiosken i centrala Skara dömdes under fredagen till sju månaders fängelse av Lidköpings tingsrätt. Han fälldes för olaga hot.
Det var på måndagkvällen den 9 december som 29-åringen gick in i pressbyrån i Skara och sa till kioskpersonalen att han hade sprängladdningar på sin kropp som han tänkte utlösa.
Personalen kallade på polis som tog hoten på allvar, eftersom de kände till att mannen haft tillgång till sprängmedel veckan innan. Han övermannades senare under kvällen av en specialutbildad insatsstyrka från Göteborg, som kunde konstatera att han inte bar på några sprängladdningar.
29-åringen har en bakgrund med tung kriminalitet, och deltog i ett mycket uppmärksammat kidnappardrama i mittet av 90-talet. Händelsen fick sitt slut när mannen sköts i benet av polisen, medan TV-kameran rullade.
29-åringen dömdes till 7 års fängelse och han hade varit fri i drygt ett år när han under förra året hotade en dörrvakt med pistol när han stod i en kö in till ett diskotek i Skövde. Så sent som i november i år avslutade 29-åringen fängelsestraffet för det brottet.
Grovt olaga hot straffas med fängelse i lägst sex månader och högst fyra år. Lidköpings tingsrätt fann också att 29-åringen gjort sig skyldig till grov olovlig körning, ringa narkotikabrott och grov olovlig körning.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".