Hård kritik mot myndighet för instängda katter

Läget är oförändrat för det trettiotal katter som i sex år hållits instängda i en lada i Grästorp, utan att tas hand om av sin ägare.
Grästorps kommuns miljöchef Ann-Christin Hagaeus riktar nu hård kritik mot Länsstyrelsen och den byråkrati som gör att vanvården av djuren kan fortsätta i åratal utan att något händer.

Redan år 2001 gjorde kommunen en första inspektion i ladan, där katterna hålls instängda.
Ägaren har fått flera förelägganden och till slut ett beslut 2005 om att katterna ska omhändertas - men fortfarande har ingenting hänt.

Anledningen är att mannen överklagat beslutet till Länsstyrelsen.
Myndigheten har i en dom fått klartecken att omhänderta katterna, men Länsstyrelsen vill att han ska få ta del av beslutet innan katterna tas om hand.
Men mannen går inte att få tag i.

– Som tillsynsmyndighet blir man ju frustrerad. Det är ju vår uppgift att förebygga djurplågeri och vanvård. Djuren ska ha det bra, säger miljöchef Ann-Christin Hagaeus i Grästorps kommun.

Eftersom ärendet fortsätter att dra ut på tiden har kommunen fått göra nya inspektioner, bara för att få veta om situationen förändras eller inte.
Länsstyrelsen har på två år (sedan 2005) inte lyckats att genomföra beslutet.

– Det är för lång handläggningstid i ett djurskyddsärende, säger Ann-Christin Hagaeus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".