Utländska mjölkbönder lockas till Sverige

Varannan nyetablerad mjölkbonde de senaste åren kommer från antingen Danmark eller Holland, enligt Jordbruksverkets statistik.
This de Jong och hans familj har flyttat från Holland till Svanvik utanför Karlsborg. Han säger att prisnivån på både hus och mark är betydligt lägre i Sverige än i hemlandet.

Holland är dyrt, säger This de Jong, och den åsikten är han inte ensam om bland de holländska lantbrukarna.

Faktum är att många holländska bönder lämnat sitt land de senaste åren för att satsa på jordbruk i områden med lägre fastighets- och markpriser.

Logiskt att välja Sverige
Östra Tyskland och Rumänien har lockat en del av hans landsmän, men för honom kändes Sverige som ett mer logiskt val. Hit har han förr gärna åkt på semester, och han tycker att han som holländare har lättare att känna sig hemma här.

Att fortsätta som lantbrukare var starkare än behovet av att stanna i sitt hemland, säger This de Jong:

- Om du vill vara bonde, och du har det i blodet och i hjärtat. Jag gillar det.

Vill utöka
Nu är drömmen att bygga upp och utöka mjölkgården i Svanvik utanför Karlsborg. Familjen räknar med några hårda år innan man fått rörelsen på fötter. Nu finns 75 mjölkkor på gården, planen är att växa ytterligare och i framtiden är tanken att sonen Anton, som idag är 17 år, ska ta över.

Han pratar om att bygga ut. Och Jordbruksverkets granskning visar också att holländrae och danskar har större djurbesättningar än sina svenska kollegoThis de Jong anser att Sverige som EU-medlem såklart har sin beskärda del av regler, men inte som i Holland. Holländska jordbruk har blivit pappersfarm, anser han.