Fler djurförbud efter nyår

Djurskyddet skärptes den 1 januari och nu kommer den som döms för för djurplågeri automatiskt att få djurförbud. Tidigare har det varit upp till Länsstyrelsen att avgöra om ett djurförbud var lämpligt.
- Tidigare har det varit så att en person har kunnat dömas enligt brottsbalken för djurplågeri, men ändå haft djuren kvar, säger Claes Lundgren som är förste länsveterinär i Västra Götaland. Men detta blir nu omöjligt efter lagskärpningen. Länsstyrelsen kartlägger just nu hur många personer det kan röra sig om per år som tidigare inte förbjudits att ha djur trots att de dömts för brott mot djurskyddslagen eller för djurplågeri. Hur många som beläggs med djurförbud varierar från år till år, under år 2000 förbjöds fyra personer att ha djur och under 2001 var det 12 personer som fick djurförbud. Djurskyddslagstiftningen skärps efter nyår på flera andra punkter och framförallt så har reglerna blivit mer konkreta. Länsveterinär Claes Lundgren är nöjd med skärpningen. - Man vill ha en lagstiftning som är klar och tydlig och som ger de myndigheter som hanterar lagen en tydlighet, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".