Jägare inte rädd att möta björn

Nu har flera personer sett en björn i Mullsjötrakten och troligen är det samma björn som sågs i närheten av Härja i Tidaholm i förra veckan.

På kort tid har björn attackerat människor vid två tillfällen, varav en människa dog, men jägare i våra skogar är inte oroliga för att gå ut i skogen.

- Nej, jag är inte rädd men det klart jag tittar en extra gång när jag är i skogen, säger Torgny Lindgren i Ärlekärrs jaktlag i Härja.

Det är många personer som hävdar att de sett en björn i skogarna kring Härja i Tidaholm kommun i förra veckan.

I fredags kopplades länsstyrelsens viltdjurspårare, Gillis Persson, in för att leta efter tecken på björn i området och han fann spår som troligtvis tillhörde en björn.

Men Persson vågar inte dra slutsatsen fullt ut att det var en björn som strövade genom Tidaholmsskogarna, eftersom spåren var gamla och inte tydliga.

De två allvarliga olyckor med björn som på kort tid inträffat i Jämtland där en man dödades och i Härjedalen där två män skadades i helgen har väckt oro och också osäkerhet om hur osäkert det är att vistas i skog och mark.

- Man ska inte smyga sig på björn om man ser en, utan föra då kommer  björnen att springa iväg, säger Torgny Lindgren.

Sedan 1995 har 15 personer i Sverige skadats efter att de blivit attackerade av en björn och två människor har blivit dödade av en björn.

Det visar färska siffror från Rovdjurcentret Dom Fem Stora, som presenterades under måndagen.

Statistiken visar också att den typiske personen som råkar ut för en björnolycka är en ensam jägare med hund, som går i tät vegetation och råkar överraska björnen.

- Jag skulle gärna vilja se en björn och att jag ska råka illa ut är mycket liten eftersom vi bara har en björn här i vår trakt, säger Torgny Lindgren.