Lätta produkter i Skövde kritiseras av skolpersonal

Skövde kommun beslut införa lättprodukter i skolmåltiderna får kritik från föräldrar och förskolepersonal. Resultatet har nämligen blivit att barnen inte äter tillräckligt.

Kostchefen Eva Sundberg är förvånad över föräldrarnas reaktioner, men inser att kommunen varit dålig på att informera föräldrar och personal om den nya maten.

På ett 50 tal förskolor och skolor i Skövde kommun har barnen sedan augusti fått lättprodukter till sina mellanmål, enligt livsmedelsverkets nya riktlinjer.

Syftet med de nya produkterna är att minska barnens intag av mättat fett. Föräldrar har reagerat på den nya skolmaten berättar Linda Holmgren och Anna-Lena Larsson som arbetar på Billingsdals förskola i Skultorp. Barnen äter inte maten och många föräldrar känner inte till livsmedelsverkets nya riktlinjer.

Tanken är att barnen nu ska lära sig äta bättre redan i förskolan, men det är svårt att påverka barnen i skolan när de inte äter lättprodukterna hemma, speciellt de yngsta barnen säger Linda Holmgren.

Vi håller koll på barnen

- Vi vill att barnen ska må bra, det är det som är grunden, säger Eva Sundberg kostchef i Skövde.

Hon har fått mycket reaktioner från föräldrar och skolpersonal efter att Skövde kommun beslutade att införa lättprodukter inom förskolan och skolan tidigare i höstas.

Kommunen följer Livsmedelsverket riktlinjer som är framtagna på regeringens uppdrag och syftar till att förbättra folkhälsan i landet.

Därför har mjölk, fil och margarin bytts ut till lättprodukter. För att undvika det mättade fettet som finns i mjölkprodukter och som är orsaken till hjärt- och kärlsjukdomar.

Att barnen inte tycker om maten ser Eva Sundberg som ett problem som måste följas upp.

- Vi följer upp detta kontinuerligt och har ögonen på vad hur barnen äter, så att inte någon far ill.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".