Återbruket i Tidaholm blir av med bidrag

Framtiden är osäker för Återbruket och Vävstugan i Tidaholm, där människor som står långt ifrån arbetsmarknaden kan få sysselsättning.
Tidaholms kommun vill från och med 2008 inte längre stödja verksamheten med pengar.

Sedan 2001 har Tidaholms kommun bidragit med pengar till Återbruket och Vävstugan då det uppstått underskott, men från och med nästa år upphör stödet.

En av orsakerna är att det råder högkonjunktur och att det på arbetsmarknaden ser ljusare ut än på länge, menar kommunen.

Men Birgitta Andersson på studieförbundet Vuxenskolan, som driver verksamheten på Återbruket, menar att det alltid kommer att finnas behov av ett ställe som Återbruket.

- Det faktum att vi i högkonjunktur har personer anställda här visar ju att trots att det är en god arbetsmarknad så är det inte en arbetsmarknad för alla.

Mellan 15 och 20 personer har i dag jobb på Återbruket och Vävstugan; personer som står långt ifrån arbetsmarknaden och av olika anledningar har svårt att hitta jobb.
De får jobba i sin egen takt med renovering och försäljning av inlämnade möbler och prylar eller sömnad.

Hur framtiden ser ut för Återbruket och Vävstugan utan kommunens pengar är oklart.
Men Gunilla Boije, som är arbetsledare i Vävstugan och jobbar extra i Återbruket, tror att det kommer att gå bra. De anställda jobbar mot målet att klara sig utan kommunens pengar, säger hon.

- Jag tror att vi från nästa år kommer att kunna bära oss själva så att säga. Det kommer säkert att gå bra.