Minus i Varas kassa - nu kallas konsulter in

Socialförvaltningen i Vara måste spara för att slippa ett underskott på över 16 miljoner.
Budgetunderskottet i Vara kommun skjuter i höjden, och det är främst socialförvaltningena verksamhet som kostar mer än beräknat.
Nu ska konsulter få i uppdrag att se över hur man ska kunna spara pengar, bland annat pratas om att 12 tjänster inom äldreomsorgen kan tas bort.

- Vi behöver se över alltihop för det är otoligt mycket pengar, säger Tore Svensson är socialnämndens ordförande. Han säger att det som kostat på är att placeringar av unga ökat under åren. Äldreomsorgen står för den andra stora delen.

Socialförvaltningen i Vara står inför ett stålbad. Minuset i nämnden är större än hela det budgetunderskott som man räknar med i Vara nästa år. Och nu ska konsulter alltså granska verksamheten för att hitta besparingsåtgärder.

12 tjänster inom äldreomsorgen kommer att försvinna meddelar kommunen, och man har redan påbörjat upphandlingen av de konsulter som ska granska utgifterna. Bland annat ska de titta på något som kallas vårdtyngd, det vill säga hur arbetskrävande olika vårdtagare är och om man kan minska ner på antalet vårdtimmar.

- Det finns en vissa delar som behöver ses över närmare, men hela organisationen ska granskas, säger Tore Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".