Gift par får till slut vara tillsammans

Nu får Pirjo Peltola från Mariestad träffa sin man Issa Asmar igen, som hon gifte sig med i Libanon för två år sedan, men inte har träffat sedan dess eftersom han inte fick uppehållstillstånd.
Nu har kammarrättens besked kommit - och Issa får komma tillbaka till Sverige.

Pirjo Peltola är förstås glad över beskedet, men ändå lite misstänksam.

- Det verkligen bubblar inombords, men ändå vågar man inte lit på det här riktigt. Jag tror jag kommer förstå när han står framför mig, säger hon.

Paret träffades i Sverige och gifte sig i Libanon för två år sedan, men Issa fick inte uppehållstillstånd eftersom Migrationsverket ansåg att det rörde sig om ett skenäktenskap, bland annat för att Issas släkt inte var närvarande vid bröllopet och för att paret inte bar vigselringar. Dessutom hade Issa redan innan han träffade Pirjo ansökt om uppehållstillstånd i Sverige och fått avslag.

Paret överklagade och fick rätt i länsrätten, men ärendet gick vidare till Kammarrätten, som nu, efter tio månader, alltså slår fast att Issa ska få sitt uppehållstillstånd, och att det inte finns några bevis på att det är ett skenäktenskap. Det har varit en lång och påfrestande väntan.  

- Den har jag varit jobbigare än jag trodde, man har haft väldig stor press på sig hela tiden.

Nu återstår bara någon eller ett par veckors väntan innan Issa får komma tillbaka till Sverige.

- Han är jätteglad, men ändå lite rädd att Migrationsverket ändå ska försöka med något, säger Pirjo Peltola.