Gruvbolag vill leta mineraler på stora områden i Skaraborg

Alunskiffern i Skaraborg fortsätter att vara högintressant för utländska gruvbolag. Nu har ett kanadensiskt bolag lämnat i hela 14 ansökningar till Bergstaten om att få leta efter alunskiffer i kommunerna Skövde, Falköping och Tidaholm.

Den här gången är det Billingen, Varvsberget och Gerumsberget som intresserar det kanadensiska gruvbolaget Continental Precious Minerals, ett bolag med säte i Toronto.

De områden bolaget vill undersöka omfattar totalt 107 kvadratkilometer, där det på en del håll finns Natura 2000-områden, det vill säga områden med djur och växter som anses särskilt viktigt att bevara.

Bolaget skriver i sin ansökan att tidigare undersökningar visat förekomst av alunskiffer, och det är främst dessa äldre undersökningar man vill sammanställa och analysera. Men skriver bolaget, man vill också eventuellt genomföra nya provborrningar.

Just de här kommunerna Skövde, Falköping och Tidaholm, har tidigare sagt nej till gruvbolag som vill leta efter alunskiffer. Kommunerna och länsstyrelsen har nu till början av december på sig att komma in med yttrande till Bergstaten, den myndighet som ansvarar för svenska mineraltillgångar.

Men det är inte säkert att Bergstaten lyssnar på vad kommunerna säger. Ett gruvbolag som ville leta mineraler på Kinnekulle fick tidigare i år tillstånd från Bergsstaten, trots att såväl länstyrelsen som Götene kommun sagt nej.

I framtiden kan dock kommuner få rätt att lägga in veto om mineralletning. I alla fall om riksdagsmannen och miljöpartisten Peter Rådberg från Trollhättan får som han vill.

Han har lagt en motion om just kommuners möjlighet till veto, och han kallar det hela för ”Lex Götene”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".