Banbrytande förslag i regionen att flytta ambulanser från SOS

Västra Götalandsregionen kan bli först i landet att ta över dirigeringen av ambulanser från SOS Alarm. Ett förslag om detta behandlas nu i regionen.

SOS Alarm har ensamrätt i Sverige på att besvara larmsamtal på nummer 112, och det kommer inte att ändras med det här förslaget, utan det regionen nu funderar på är att ta över de samtal som kommer in till SOS Alarm som handlar om ambulanser, och att det då blir regionen som prioriterar och dirigerar ut ambulanser.

Det skulle innebära att om SOS Alarm bedömer att det behövs en akutmedicinsk insats, så kopplas samtalet vidare till regionens ambulansalarmering, till någon som väl behärskar akutsjukvård, ambulanssjukvård och logistik. I dag saknar många på SOS Alarm den medicinska kompetensen, enligt arbetsgruppen som har tagit fram förslaget.

Det är många ambulanstransporter det handlar om- i år räknar man med att ambulanssjukvården i Västra Götaland åker ut på runt 140 000 uppdrag, där 45 procent är sådant som är riktigt akut, och där man larmar ut första bästa lediga ambulans med blåljusen på.

Om det här förslaget blir verklighet så kommer Västra Götalandsregionen förmodligen att vara först i landet med att ta över ambulansdirigeringen. Robert Sinclair, som har hållit i gruppen bakom förslaget, säger till Radio Skaraborg att såvitt han vet är det inget annat landsting som har gjort det.

På onsdag ska förslaget behandlas av politikerna i hälso-och sjukvårdsutskottet.