Tonårsföräldrar får hjälp på kurs

Nu kan föräldrar som vill förbättra relationen med sina tonårsbarn gå på kurs i Skövde. Kursen, för föräldrar till barn mellan 12 och 16 år, leds av ungdomsamordnarna Patrik Friberg och Paula Örtemark, som betonar vikten av att föräldrar tillbringar mera tid med sina tonåringar.

- Det är mycket som pågår i vardagen. Det är stress, man ska arbeta, man ska tvätta, laga mat och handla och ofta glöms den här gemenskapen bort helt enkelt, säger Paula Örtemark.

Kursen bygger på ett föräldraträningsprogram som heter Komet, där föräldrarna träffas åtta gånger och diskuterar och får hemuppgifter, till exempel att öva in rutiner för hur man ska få en stund varje dag med tonåringen.

- Det behöver inte vara så hemskt lång tid varje gång. Korta stunder varje dag kan räcka till en början, säger Patrik Friberg.

- Det viktiga är att det är tid fri från tjat, skäll och gnat. Att det är bra tid, säger Paula Öretmark.

Den första gruppen har precis startat. Och behovet är stort.

- Många föräldrar känner sig villrådiga idag. De vet inte var de ska dra gränsen, säger Paula Örtemark.

I våras och somras hölls provkurser. Jeanette, mamma till en trettonåring, var en av de som deltog. Och hon tycker att mycket har förändrats i familjen efter kursen.

- Vi har fått mycket bättre kontakt med vår tonåring. Vi har hittat tillbaka till varandra och fungerar som famljemedlemmar.

Det viktigaste hon lärt sig på kursen är att tyda signaler i tid:

- Att man kanske tidigare kan se när det är på väg åt fel håll, säger Jeanette.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista