Polis sköt man i Falköping

En polisman drog vapen och sköt mot en 21-årig man i Falköping vid niotiden på förmiddagen. Mannen sköts i underbenet, efter att han uppträtt hotfullt och gått emot poliserna med dragen kniv. Polisens informatör Björ Blixter säger till Sveriges Radio Skaraborg att mannen förmodligen var drogpåverkad. Polismännen försökte först använda pepparspray mot mannen, men den hade ingen verkan.

Händelsen började med att polisen fick ett samtal om att en drogpåverkad person rörde sig på Wetterlinsgatan i Falköping. Såväl uniformerad polis som civilpolis for till platsen, men det var bara de uniformerade poliserna som blev knivhotade av mannen. 

Poliserna försökte först tala mannen till rätta, och använde sedan pepparspray. Men när den var verkningslös drog en av poliserna sitt tjänstevapen och sköt mannen i underbenet.  Mannen var vid medvetande efter beskjutningen och fördes till Kärnsjukhuset i Skövde i ambulans. Enligt uppgifter från sjukhuset är mannens skador lindriga, men han ligger kvar för vård.

Att pepparspray inte har effekt är inte ovanligt, enligt polisinformatören Björ Blixter. Så kan det bli om den som utsätts för sprayen är drogpåverkad, eller så är det en följd av att vinden förde bort pepparsprayen.

Enligt poliserna som fanns på platsen fanns det inga andra människor i närheten. Polisen misstänker att den person som ringde och larmade polisen var den inblandade 21-åringen själv, eftersom den som larmade gav en noggrann beskrivning av 21-åringens utseende och klädsel.

En teknisk undersökning har egnomförts av platsen på Wetterlinsgatan, och avspärrningarna lyftes bort vid lunchtid. Samtliga inblandade poliser har tagits ur tjänst och en internutredning kring händelsen kommer att göras.