Ännu inget åtal för myntstöld

Trots att det var över ett år sedan som det uppdagades att värdefulla mynt för stora belopp stulits på Västergötlands museum i Skara har brottet ännu inte lett till åtal. Polisutredningen blev klar för flera månader sen, men kammaråklagare Jim Halvarsson har inte haft tid att väcka åtal.
Åklagarna hinner inte med. Andra brott, ofta våldsbrott där någon person sitter häktad, prioriteras i första hand. Då hamnar såna här brott som betecknas som förmögenhetsbrott längst ner i pappershögen. Nu säger åklagare Jim Halvarsson att han hoppas att kunna väcka åtal den här kommande veckan genom att nu under helgen sitta och gå igenom utredningen. För det finns en misstänkt. En person som jobbade tillfälligt på Västergötlands museum och misstänks ha stulit medeltida mynt. Att det tar tid har gjort att chefen för museet Jan-Erik Augustsson skrivit ett brev till åklagarkammaren där han undrar varför det dröjer med åtal. - Jag tycker inte heller det är acceptabelt. Men arbetsbördan är mycket tung, menar åklagare Jim Halvarsson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".