Ja till medeltidsby i Götene

Efter en två timmar lång debatt sade Götenes kommunfullmäktige med stor majoritet ja till satsningen på en medeltidsby. Kommunen ska satsa sju miljoner kronor på projektet, plus ytterligare tre miljoner i en förlustgaranti.

Den ekonomiska kalkylen ifrågasattes från flera håll och kommunalrådet Bo Bergsten fick frågan om bygget av en medeltidsby verkligen kan anses vara kommunal kärnverksamhet.

- Om vi låter bli att satsa på det här så berör det ju faktiskt den kärnverksamhet som vi månar om så väl, sa Bo Bergsten i fullmäktige.

Han menar att medeltidsbyn är en jättechans för Götene att spinna på de kommande Arnfilmerna och skapa en turistmagnet som kommer att skapa fler jobb och mer skatteintäkter. På det sättet gynnas vård och omsorg indirekt, menar Bergsten och ett i övrigt nästan enigt fullmäktige.

Två sa nej
Det var bara det lokala Götene Framtid och miljöpartiet som sa nej, en moderat var också tveksam och valde att avstå från att rösta. Miljöpartisten Jesper Sandahl menar att idén egentligen är bra, men att han ändå röstade nej.

- Om det inte går bra, då blir det en belastning för kommunens driftkonto. Då kommer det konkurrera med kärnverksamhet, sa Jesper Sandahl.

Bland vissa politiker finns farhågor att dåliga exempel i andra kommuner ska besannas också i Götene. Till exempel har en liknande satsning i Kalmar havererat och blivit mycket dyrbar för kommunen där.

Företagare tror på succé
Men politikerna, näringslivet och även företagarna i Götene vill ha satsningen. Therese Johansson är egenföretagare och fick tillfälle att säga sin mening i fullmäktige. För henne är det här ett projekt som hon tror kommer att bli succé både för henne och för andra i det lokala näringslivet.

- Vi är en fruktansvärt massa företagare i den här kommunen kan ta nytta av det här, sa Therese Johansson.