Töreboda vill sälja av skog och mark

Töreboda kommun vill sälja av skog och åkermark.

Totalt handlar det om mark på 16 platser i kommunen, både i tätorter och på landet. Försäljningsplanerna gäller också Folkets hus och gamla brandstationen inne i Töreboda.

Genom åren har Töreboda köpt in fastigheter av olika skäl och flera gånger har mark följt med som kommunen inte behöver och skogar som kommunen inte hinner med att sköta.

Det handlar bland annat om åkermark som ligger nära Västra stambanan i Älgarås och Moholm att den inte går att bebygga, säger Törebodas tekniska chef Roger Ewaldson.

En liten park med en springbrunn i Halna, där det en gång låg ett ålderdomshem, ska enligt förslaget skänkas till Svenska kyrkan som redan sköter parken.

Orienteringsklubben Skogsstjärnan ska erbjudas köpa klubbstugan Mostugan och lite mark omkring den.

Resten ska erbjudas till öppen försäljning. Snittpriset är 40 000 kronor för ett hektar jord- och skogsmark, men om kommunen kan få in fullt pris återstår att se, eftersom det handlar om många små markområden.

Dessutom ska Folkets hus och gamla brandstationen inne i Töreboda erbjudas till försäljning.

På måndag i nästa vecka ska kommunfullmäktige ta ställning till markförsäljningen och Roger Ewaldson hoppas att det blir debatt om saken, för han tycker att det är bra om politikerna diskuterar kommunens markägande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".