Den skottskadade Falköpingsbon stod under övervakning

Den 21-årige knivbeväpnade mannen som sköts i benet av en polis i Falköping under måndagen var dömd till skyddstillsyn och stod under övervakning när det hände.

- Personer som står under övervakning är i frihet och lever i egen bostad och kan då införskaffa droger, säger frivårdsinspektör Andrew Heap i Skövde.

De som döms till skyddstillsyn får en övervakare, som oftast är en lekmannaövervakare, som ska vara stödperson och hålla kontroll på hur den dömde lever sitt liv.

Tanken är inte att de ska agera spanare eller följa personen i fråga, utan man träffas eller pratar i telefon ungefär en gång i veckan.

Övervakarens uppgift inte att dyka upp en kväll för att kolla till sin klient, utan det är polisens uppgift.

21-åringen dömdes i slutet av förra året till skyddstillsyn med en särskild behandlingsplan.

Efter det som hände under måndagen anhölls han misstänkt för försök till dråp och polisen misstänker att han var drogpåverkad.

Men detta kan inte ses som ett misslyckande för frivården, säger Andrew Heap.

- Ett misslyckande för klienten själv, men inte för övervakaren. För det kravet kan vi inte ställa på övervakare att deras klienter alltid ska klara att sköta sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista