Skaraborgs brandmän slutar släcka

Deltidsbrandkårerna i 7 av Skaraborgs kommuner kommer från den 12 november inte att släcka några bränder i kommunala byggnader.
Det är innebörden i de konfliktåtgärder som facket för deltidsbrandmän tagit till i förhandlingarna med arbetsgivarna om nytt avtal.

- När heltidbrandmännen strejkat har de inte gjort något annat än att släcka bränder och rädda liv. Det är första gången brandmän vägrar släcka och jag tycker det verkar underligt, säger Göran Anderberg är räddningschef i östra Skaraborg, ett område som drabbas hårt av varslet om konfliktåtgärder.

Varslet innebär att deltidsbrandmännen bara kommer att ingripa för att rädda liv eller för att undvika att bränderna sprider sig till icke kommunala byggnader, men inte släcka bränder i kommunala byggnader detta från och med 12 november.

Skolor, vårdinrättningar och äldreboenden undantas i varslet.

Konflikten handlar om deltidsbrandmännens rätt till sjukförsäkring. Idag får de ingen ersättning från försäkringskassan om de blir sjuka som brandmän, men fortsätter gå till sitt andra jobb

Kommuner i Skaraborg som påverkas är Gullspång, Hjo, Karlsborg, Mariestad, Skövde, Tibro och Töreboda där 170 deltidsabrandmän arbetar. En av dem är Patrik Öfverberg som har varit deltidsbrandman i Hjo i 20 år.

- Visst kommer det kännas konstigt, men om facket anser det nödvändigt så stödjer jag det.