Forsviks friskola vill starta förskola

Forsviks friskola vill driva både förskola och fritidshem helt i egen regi. Det ansöker de nu om hos kommunen.
Lokaler finns redan och skolan är redo att ta emot barn om Karlsborgs kommun godkänner skolans ansökan.

På Forsviks friskola finns nu årskurser upp till och med sexan och ett fritids, men nu vill man utöka hela verksamheten och starta och driva även förskola. Dessutom vill man ta över och driva fritidshemmet helt i egen regi, utan inblandning från Karlsborgs kommun. Det behövs fler förskoleplatser i kommunen, säger Anne-Marie Fröjdh:

– Som det ser ut idag så är det köer till barnomsorg och vi har förfrågningar från föräldrar som undrat om vi inte ska starta ett dagis.  

Bestämmer själva
Anne-Marie Fröjdh menar att det här alternativet inte behöva bli dyrare än en kommunal förskoleplats, skillnaden blir att friskolan får bestämma över allting som rör verksamheten. Det har varit målet sedan friskolan startade år 2000. Undan för undan har man till exempel köpt en grannfastighet för den tänkta förskolan, köpt skolbussar och börjat köra i egen regi och tagit över tillagningen av skolmaten. Och det är så man vill ha det, säger Anne-Marie Fröjdh:

– Vi fattar de egna besluten, helt enkelt.

Lokalerna klara
Nu hoppas rektorn att kommunen ska godkänna deras ansökan. Byggnaden står redan beredd att ta emot förskolebarnen, så det är bara ett klartecken som fattas. Själv tycker hon att kommunen skulle vinna mycket på att säga ja:

- Både människor som redan bor i kommunen och alldeles nyinflyttade skulle se att det finns alternativ att välja mellan, säger Anne-Marie Fröjdh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".