1 av 2
Tegelfasaden spricker, visar Eva Sundberg. Foto: Sten Lillieström, SR Skaraborg.
2 av 2
Sven Egil Svensson och Eva Sundberg framför sitt sjunkande hus. Foto: Sten Lillieström, SR Skaraborg.

Deras hus sjunker

En familj i Axvall kämpar för att få ekonomisk hjälp av Skara kommun på grund av att deras hus sjunker.
Huset har visat sig vara byggt på en före detta soptipp och när det nu sjunker spricker fönster och väggar.
Kommunen har hittills givit dem kalla handen, men familjen kämpar vidare:
– Om de inte hjälper oss så hamnar vi på gatan, säger Sven Egil Svensson.

Eva Sundberg och Sven Egil Svensson köpte huset i Axvall våren 2004. Idag vet de att huset står på en före detta soptipp och att det sjunker, men det visste de inte då. Familjen hade inte bott i huset särskilt länge när de märkte att något var fel: huset sjönk. 

Idag är de rädda. Fönster spricker och huset smäller och knakar när de sjunker allt längre ner i marken. Med vintern på väg finns det många glipor att täta.

– Det känns fruktansvärt. Det här är vårt livs största investering. Att köpa ett hus är ju det för de flesta, säger Eva Sundberg.   

Kallas skräphålan
Det var i slutet av 70-talet som Skara kommun sålde tomter och gav bygglov till två hus på det markområde som i folkmun kallats ”skräphålan”. Någon bärighetsbesiktning av marken gjordes aldrig. Eftersom kommunen givit bygglovet vill familjen att kommunen antingen löser ut dem eller att kommunen tar över lånen på huset. Det har Skara kommun hittills vägrat med hänvisning till att bygglovet är preskriberat.

– Jag befarar det värsta och vi känner en oro för att kommunen kommer att gömma sig bakom preskriberingen, men vi tänker inte ge upp utan kommer att kämpa för vår rätt, säger Eva Sundberg.  

Hamnar på gatan
På måndagen ska familjen än en gång träffa kommunen som på två och ett halvt år inte velat medge något ansvar för att huset är på väg att ramla sönder.

Familjen sitter i en rävsax, berättar Sven Egil Svensson:

– Om de inte hjälper oss så hamnar vi på gatan. Vi har lån som vi blir tvungna att amortera på, räntorna stiger och vi kan inte förhandla med någon annan bank för det är ingen bank som vill belåna ett hus som inte är vårt något.  

Enligt lagen så är ärendet preskriberat, men familjen tycker att kommunen ska rätta till sitt misstag ändå. Annars ser det mycket dystert ut för familjen, tror Sven Egil Svensson.

– Då finns det ju i princip ingen framtid mer än att ta till högre rättsliga åtgärder.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".