Vänsterpartist med obetalda skulder sitter kvar

Vänsterpartisten Thomas Wollin i Hjo kommer att sitta kvar som ordförande för kommunens revisorer. Wollin ansågs av moderaterna som olämplig på grund av sin ekonomiska bakgrund. Men vänsterns ledare i Hjo, Fredrik Bellino, menar att moderaternas kritik är ett hot mot demokratin.
- Thomas Wollin håller nu på att göra rätt för sig, säger Fredrik Bellino. Han betalar på sin skuld. Då tycker jag inte att man ska bestraffas och inte tillåtas att vara en del av den demokratiska processen. Kritiken från moderaterna gick ut på att Wollin har skulder hos kronofogden, och frågan gällde om det då var lämpligt att han satt som ordförande för kommunens revisorer. Men vänstern menar alltså att moderaternas resonemang är ett hot mot demokratin, alltså att man skulle stängas av från alla poltiiska uppdrag av såna skäl. Därför tänker inte vänstern flytta på Tomas Wollin, han har partiets fulla stöd även i fortsättningen. Vänsterpartiet tog sig in i fullmäktige för första gången på femtio år i valet i höstas i en traditionellt borgerlig kommun. Bråket kring Wollin kan ses som ett slags test av ett nytt parti. För en nykomling som vänstern är det nu viktigt att inte vika sig för dom etablerade partierna. - Vi vill ju inte att några andra krafter ska påverka hur vi tillsätter våra platser i nämnder och styrelser, säger Fredrik Bellino.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".