Tågförseningar irriterar

Många tågresenärer vill ha pengarna tillbaka

Allt fler resenärer kräver pengar tillbaka i så kallad resegaranti.
Tågpendlare i Skövde anser att problemen med de försenade tågen håller i sig på Västtrafik.
- Det har varit mycket förseningar, men jag orkar inte lämna in någon ansökan om resegranti, säger tågpendlare på Skövdre resecentrum.

- Det har varit mycket förseningar, men jag orkar inte lämna in någon ansökan om resegranti, säger tågpendlare på Skövdre resecentrum.

- Jag lämnar ofta in eftersom det finns, säger en annan.

Tågen ankommer och avgår inte enligt tabellen och det märker man av på västtrafik där allt fler resenärer kräver pengar tillbaka.

Resegaranti kan man få när en resa blir minst 20 minuter försenad.

Hittills i år har Västtrafik betalat ut fyra miljoner i garantiersättning till västra götalands resenärer, under hela förra året betalade västtrafik ut 4,7 miljoner kronor.

- Under flera år har vi haft problem på Västra Stambanan eftersom den är överbelastad och därför blir det förseningar, säger Wille Mark kommunikationsansvarig på västtrafik.

Även SJ:s tåg mellan Stockholm och Göteborg som stannar till i Skaraborg har fått försämrad punktlighet under årets 6 första månader jämfört med samma period 2006. Samtidigt som antalet resenärer ökar så ökar också problemen med tågförseningar, vilket kan ta många år att komma tillrätta med.

- Vi måste få banan utbyggd annars kommer förseningarna att fortsätta, säger Ville mark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".