Polisen kommer inte när socialsekreterare hotas

Flera incidenter med dödshot och misshandel av socialsekreterare har inträffat i Skaraborg den senaste tiden. Men när kommunerna larmar polisen händer ingenting.
– Vi får vänta i timmar. Securitas kommer undantagslöst fortare till oss, säger Skövdes socialchef Sven-Erik Söderlund, som inte längre litar på polisen.

Den senaste tiden har olika socialsekreterare varit med om flera händelser som de upplevt som hotfulla. Det senaste exemplet är från Skövde där en socialsekreterare hotats till livet.

Enligt Brottsförebyggande rådet ökar hot mot tjänstemän i Västra Götaland och facket menar att socialsekreterarna är särskilt utsatta.

– Det kommer ingen polis när man larmar och då måste vi ju se över rutinerna, för personalen är ju väldigt utsatt, säger Sven-Erik Söderlund.  

Sedan en tid tillbaka har kommunen därför ett avtal med Securitas som larmas samtidigt som polisen. Det har ökat tryggheten något, men personalen känner sig ändå otrygg:

– De tycker att det är väldigt obehagligt. De vill gärna att polisen ska komma direkt, säger Lena Ludvigsson, avdelningschef på socialförvaltningen i Skövde.

Socialsekreterarnas erfarenheter av polisen gör att de nu inte känner någon tillit längre:

– De har varit utsatta för flera saker och det gör att det blir en osäkerhet, säger Lena Ludvigsson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".