Vårdelever i Skaraborg kartläggs

Vilka faktorer får undersköterskor att vilja stanna kvar inom vården? Den frågan ska nu ställas till 1 800 vårdelever som senaste åren gått ut omvårdnadsutbildningen i Skaraborg. Det är den stora personalbristen som ligger bakom undersökningen. - Väldigt många undersköterskor kommer att behövas i framtiden. Det är viktigt att vi får attraktiva arbetsplatser, säger rektor Kerstin Petersén på Lövängsgymnasiet i Skövde.
Regeringen sade igår ja till 700 000 kronor till den här kartläggningen. Projektet kallas "Omvårdnadsutbildning och sen då?). Tanken är att kartlägga om de elever som utbildat sig till undersköterskor de senaste fyra åren finns kvar inom vården, hur de trivs och vad de tycker om utbildningen. Kartläggningen omfattar Skövde, Falköping, Mariestad och Lidköping - de fyra kommuner i Skaraborg som har omvårdnadsutbildning på gymnasiet eller Komvux. - Vi ska ta reda på vilka faktorer som är betydelsefulla för att jobba inom vården, säger Kerstin Petersén.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".