Allergiker rädda för pälsdjur i vården

Atma- och allergiförbundet är oroade över att pälsdjur kan komma att införas inom vård och omsorg utan hänsyn till allergiker.
Det efter att svenska kennelklubben nu trycker på beslutsfattare i landet att hundar bör införas inom vården för att få människor att må bättre.

- Det skulle drabba vårdtagare och anhöriga, men framförallt personal, vilket skulle göra det här till ett arbetsmiljöproblem, säger Leif Henriksson vice ordförande i astma- och allergiförbundet.

Han berättar också att en pälsdjurallrgiker inom loppet av en halvtimme kan avlida av en allergichock.

Svenska Kennelklubben vill ha hundar på landets vårdavdelningar och har skickat ut 1000 exemplar av boken ”Hundens betydelse i Vården” till beslutsfattare i hela landet där man kan läsa om hur hundar påverkar sjuka och gamla människor positivt.

Det här oroar astma- och allergiförbundet. Många oroliga medlemmar har ringt förbundet den sista tiden med frågor och funderingar angående hundar i vården som är en allergikers värsta mardröm säger Leif Henriksson som nu vill påpeka för politikerna att hundar i vården kan få negativa konsekvenser.

- Vi vill att vår sida av saken också får plats i debatten. Vi är emot att tillåta pälsdjur generellt på arbetsplatser, inte att det sker på specifika arbetsplatser där människor inte har några allrgier, säger Leif Henriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".