Brandmän i Skövde mår dåligt av sin chef

I en kartläggning av arbetsmiljön får chefen för räddningstjänsten i Östra Skaraborg får hård kritik från personalen.
Göran Anderberg anklagas för toppstyrning och för att vilja kontrollera allt.
Själv säger Göran Anderberg säger att han tar till sig av kritiken, men han känner sig också orättvist behandlad.

Det var en sammanbiten räddningschef som tog del av den kritik som räddningstjänstens personal riktat, främst mot honom. Undersökningen visar att det är bland skiftpersonalen, alltså brandmän som jobbar i fält, som missnöjet är störst. Bland dagpersonalen finns inte samma missnöje.
Kritiken handlar om anklagelser om toppstyrning, att han inte vill delegera ansvar och beslut.

– Vi kan se i undersökningen att det är upp emot 30 procent av personalen som går hit och inte mår bra, säger Roland Johansson på Brandmännens Riksförbund.

Orättvist behandlad
- Jag har säkert en stor del i detta men är inte beredd att svara på hur jag upplevt det idag, för det är för tidigt, sa Göran Anderberg efter presskonferensen.  

Han säger att han tar till sig i kritiken, samtidigt som han inte riktigt håller med om den. Han känner sig också orättvist behandlad:

- Till viss del, ja.  

Men det påverkar honom inte personligen, menade han, utan på fredagen ämnade han gå till jobbet som vanligt. Kritiken gör ingen skillnad på det sättet:

– Nej, varför skulle det göra det?    

År av problem
Relationsproblemen mellan chef och personal har pågått i åratal. Göran Anderberg menar att räddningstjänsten Östra Skaraborg behöver hjälp utifrån för att komma tillrätta med relationerna:

– Det är inte första gången vi pratar om detta, det har vi gjort tidigare men vi har fortfarande inte kommit fram till gemensam syn. 

Birgitta Larsson är chef för arbetsmiljöfunktionen i Skövde och är den som gjort karläggningen. Hon menar att läget är långt ifrån hopplöst, men betonar att man måste ta personalens signaler på allvar:

– På så sätt så blinkar alla larmlampor, men jag har varit med om arbetsplatser som varit både värre och bättre, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".