Katter sprider glädje och lugn på Berglidens äldreboende

Astma- och Allergiförbundet oroas av det ökande intresset för att ha djur på exempelvis äldreboenden.
Undersköterskan Maria Backlund är allergiker, men tycker inte att katterna Sixten och Saga på Bergslidens äldreboende i Falköping är något problem. När hon ska jobba där så tar hon bara en allergitablett:
– Det är det värt. Katterna förgyller tillvaron väldigt mycket, säger hon.

Saga och Sixten springer runt på avdelningen samtidigt som personalen förbereder fikat.
På Bergsliden har det funnits katter i snart 20 år. Personalen menar att djuren gör stor skillnad:

– De tycker att det är väldigt mysigt att ha någon och krama och klappa. De blir avslappnade och lugna, säger Birgitta Svensson.

– Och de som numera har svårt att uttrycka sig vänder sig till djuren, klappar och pratar, för de pratar med dem, säger Elise Johansson.

Vid problem åker katterna ut
Undersökningar visar att djur ökar trevnaden och hälsan, men Astma- och Allergiförbundet menar att allergikernas hälsa också är viktig, och är därför emot djuren.   

Personalen på Bergsliden menar att de haft tur som hittills fått katter, personal och de boende att fungera tillsammans. De har pratat om hur det kan bli i framtiden, då allergier blivit vanligare både bland personal och bland de äldre.  

Den dagen problemet uppstår kommer katterna att åka ut, tror Elise Johansson:

– Det går ju inte att folk blir sjuka på grund av katterna. Då får vi tänka till.

Allergisk undersköterska positiv
Undersköterskan Maria Backlund är allergiker men har ändå ingenting emot att jobba på Bergsliden. Sixten och Saga är viktiga menar hon och tar därför allergimedicin innan hon går till jobbet. Det fungerar bra, tycker hon:

– Ja, det tycker jag faktiskt. Jag hade själv katt när jag var liten och jag vet att de förgyller tillvaron väldigt mycket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".