Inga skärpta straff för tobakssmugglare

Det blev inga skärpta straff för de män från Herrljunga som smugglat in nästan tre miljoner cigaretter från Ryssland och gömt dessa i en fastighet i Larv utanför Vara. Hovrätten i Jönköping fastställde igår de tidigare fängelsedomarna mot männen.
För drygt ett år sedan slog tullen till mot en lagerlokal i Larv och tog männen på bar gärning när de lastade av nästan 1,5 miljoner smuggelcigaretter. Bröderna greps, men den 44-årige huvudmannen lyckades fly och försvann ut ur landet. Först elva månader senare anmälde han sig hos tullkriminalen i Göteborg. Polisutredningen visade att de tre männen totalt smugglat in nästan tre miljoner cigaretter från Ryssland till lagerlokalen i Larv. Och i höstas dömde tingsrätten huvudmannen till 2,5 års fängelse, medan de båda bröderna bara fick sex respektive tre månaders fängelse. Detta på grund av att de inte deltagit i själva smugglandet utan bara hjälpt till vid omlastningen. Domarna överklagades av både åklagaren och herrljungaborna, men det blev vare sig någon skärpning eller sänkning av straffen. Hovrätten i Jönköping valde att fastställa domarna och huvudmannen måste sitta kvar i häktet tills det är dags att krypa i fängelse. Detta på grund av rymningsrisken.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".