Arbetsmiljöverket synar monteringsarbete

Arbetsmiljöverket genomför just nu en stor inspektion av monteringsarbete inom industrin.
Statistik visar nämligen att montörer hör till de yrkesgrupper som är mest skadedrabbade.

Fortfarande förekommer mycket monotont arbete inom industrin och det är något som bekymrar ArbetsmiljöverketInspektör, menar Enrico Montebovi som är inspektör. Han och hans kollegor är därför ute och inspekterar monteringsarbete inom motorfordons-, el- och teleindustrin.

- Folk sliter ut sig på grund av ensidigt, upprepat arbete - monotona arbetsuppgifter och det beror på flera olika saker; man roterar för lite, kunskaperna behöver förbättras och det är därför man gör den här riktade insatsen i hela Sverige, säger Enrico Montebovi.

Kvinnliga montörer är särskilt utsatta för belastningsskador, visar statistiken.
30 procent bland kvinnorna, och 20 procent av männen har besvär som kan härledas till den fysiska belastningen i jobbet.

Ett företag som nyligen fått besök av Arbetsmiljöverket är Friggeråkers Verkstäder i Falköping, där man tillverkar sand- och saltspridare för halkbekämpning.

Bojne Andersson, som är montör, berättar att ryggen kan ta stryk ibland, även om han är medveten om hur man ska lyfta för att skona ryggen.
- Man lyfter ju lite tungt ibland och i hastigheten lyfter man inte alltid rätt, menar han.

Enligt vd:n på Friggeråkers Verkstäder, Christer Friggeråker, har montörerna ett ganska varierat arbete och man försöker låta dem rotera mellan arbetsuppgifterna
Men verkets inspektion blev ändå en påminnelse om att hålla en erigonomikurs för personalen framöver.

- Så att man inte glömmer av det nu när man kommer in i ett lite lugnare tempo på vårsidan, utan att man sätter av tid till det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".