Så blir nya gymnasieskolan

Nu finns ett nytt förslag till hur framtidens gymnasieskola ska se ut.Det nya är bland annat att de programmen försvinner och ersätts av ett färre antal bredare sektorer. En av dom som arbetat fram förslaget är den förra riksdagsledamoten kristdemokraten Ulla-Britt Hagström från Skövde. - Det bästa med förslaget är att eleverna blir garanterade en plats inom sin sektor. De kan efterhand göra tillval efter eget huvud, menar hon.
Idag går en fjärdedel av gymnasisterna ut med ofullständiga betyg. En stor del av de som har fullständiga betyg kompletterar ändå sin utbildning i efterhand eftersom det program dom gått inte har gett behörighet till den högskoleutbildning de vill söka in till. Bland annat detta vill gymnasiekommittén undvika med framtidens gymnasieskola, där alla elever ska läsa breda ämnen det första av de tre gymnasieåren, för att sedan till årskurs två och tre välja större specialisering.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".