Handikappad utestängd från apotek

2003 är det europeiska handikappåret och en av huvudfrågorna kommer då att vara tillgängligheten - alltså att funktionshindrade ska kunna ta sig fram ordentligt. Men det tycks vara långt kvar tills det blir verklighet. Ulla Bergström bor i Skara och eftersom hon har MS sitter hon ofta i rullstol. Hon har svårt att ta sig in både på många resturanger eller affärer.
Ett exempel är Apoteket i Skara. Fyra trappsteg gör att det är omöjligt för henne att komma in där: - Sitter jag i rullstol är det omöjligt. Då får jag vänta utanför och ringa i en klocka, säger hon. Sedan hon ringt i klockan kommer en apoteksanställd ut och expedierar henne - ute på gatan. Detta är ett exempel på den obefintliga tillgänglighet många handikappade upplever. - Samma sak när det gäller restauranger. I Skara är det i praktiken omöjligt, säger hon. Nu återstår att se om internationella handikappåret inom EU kan sätta fokus på de handikappades situation.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".