Skaraborgskt kranvatten läcker ut ur ledningarna

Vattenledningar i Skaraborg läckar ut dricksvatten.
Så mycket som 20 procent av allt dricksvatten försvinner spårlöst i ledningarna och når aldrig våra kranar. Men i Vara, där svinnet är som allra störst, där tror man inte på det här.

- Det vi ser i våra egna datorsystem kan inte stämma. Om vi tittar på siffrorna över hur mycket vi producerar och sedan får betalt för av invånarna stämmer siffrorna inte alls, säger varas va-chef Stefan Tobiasson.

Stefan Tobiasson säger också att det inte finns några kända större vattenläckor.

Förbrukningsmätarna hos de 10 000 vattenabonnenterna byts vart åttonde år, då kontroller görs om abonnenten lämnat felaktiga uppgifter om förbrukningen till kommunen.

Men den stora skillnaden mellan kommunens produktion och köp av dricksvatten mot förbrukningen har varit ett mysterium under de senaste åren.

- Vi kommer se över vår egen statistik, för den verkar uppenbarligen inte stämma överrens med verkligheten, säger Stefan Tobiasson.

Ekonomisk fråga att täta elle inte

Bo Rutberg jobbar med frågan på Sveriges kommuner och landsting, men han menar att läckaget är en kostnad som kommunerna räknar med.

- Det kostar pengar att ha ett läckage, men det kostar också att täta ledningarna till 100 procent och då får kommunerna göra en ekonomisk avvägning, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".