Allt fler monterar solfångare på villan

Intresset för solvärme växer bland Skaraborgarna. Det visar bidragsansökningarna som kommer in till Länsstyrelsen.

- Eftersom jag jobbar på en VVS-firma märker jag av intresset även hos andra, säger Petera Adamsson från Tidaholm som själv installerat solfångare på sitt hus.

Sedan år 2000 finns bidrag att söka på upp till 7 500 kronor per hushåll. Och under årens lopp har intresset bara vuxit.

Första året fanns ungefär 150 000 kronor avsatta för Skaraborg. Hittills i år har Skaraborgarna beviljats drygt 670 000 kr.

- Det är miljövänligt och bekvämt eftersom man inte behöver elda, säger Petra Adamsson.

Även om solstrålarna är gratis så kostar det en hel del att installera solvärmesystemen. Enligt Petra Adamsson så är just investeringskostnaden den stora nackdelen.

Två solpaneler lagom för att värma upp det varmvatten som familjen behöver kostade henne ungefär 45 000 kronor. Och trots att det finns bidrag som allt fler söker så tror hon att kostnaden vid uppstarten ändå kan avskräcka människor från att våga satsa på solvärme.

- Jag tror att en större bidragssumma från staten, som en uppmuntran skulle få fler att göra bytet, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".