Mansjouren får allt fler krissamtal

Allt fler män söker sig till Mansjouren i Skaraborg för att få hjälp och stöd, framför allt i vårdnadstvister. Förra året var det 1000 män som vände sig till jouren, som är den enda i sitt slag i hela Västra Götaland.
Lars Åbom, som är ordförande för Mansjouren tror att det ökade antalet samtal beror på att jouren har blivit bättre på att marknadsföra sig. - Vi har haft en väldig ökning under året, säger han. Det kan också bero på att vi har haft möjligt att ha lite mer öppet. Mansjouren i Skaraborg är den enda mansjour som finns i Västra Götaland, med lokal och jourtelefon i Skövde. De flesta som tar kontakt med jouren gör det genom att ringa till jourtelefonen, som är bemannad minst en dag i veckan, ofta mer. Förra året var det drygt 1000 personer som sökte sig till jouren, och framför allt handlade det om vårdnadstvister och tvist med myndigheter. - Vi hjälper till med att berätta om hur det normalt går till, säger Lars Åbom. Framför allt berättar vi vad det innebär att vara förälder. Barnet måste alltid komma i första hand. De har aldrig valt att hamna i en vårdnadstvist.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".