Flera hundra skrottjuvar har gripits

Hittills i år har polisen i Västra Götaland gripit runt 300 skrottjuvar.

Det är resultatet av polisens särskilda satsning på att bekämpa metallstölderna, främst koppar, som har ett högt värde på svarta marknaden.

- Vi försöker att lägga mer kraft de personer som är högre upp i ledet och som gör de större stölderna, för småtjuvarna får ringa straff i dag, säger Johan Lundberg områdeschef för polisen i Lidköping och ansvarig för polisens arbete mot metallstölderna i Västra Götaland.

Koppar är en metall som det är stor efterfrågan på, inte minst från Kina.

Det är den efterfrågan som drivit upp värdet på koppar, så att kilopriset som skrotjuven tjänar kan uppgå till 40-50 kronor.

Många av skrottjuvarna är knarkmissbrukare som är i ständigt behov av pengar och som ser det här som ett mer lönsamt och riskfritt jobb än annan brottslighet.

Man bedömer att hundratals ton metall stulits i Västsverige det senaste året.

Hanteringen är så lukrativ att även oorganiserad brottslighet väljer skrotstölder före knarkhandel.

Nyckeln är att sätta press på skrotbranschen och få bort de oseriösa handlarna. Då krävs andra metoder än traditionellt polisiära, säger Johan Lundberg.

- Vi tittar på bokföringen och hur de sköter den. Det ska vara besvärligt att vara oseriös skrothandlare, säger Johan Lundberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".