Sjuka i Mariestad vill slippa karensdagen

Fackförbundet Kommunal i Mariestad uppmanar kommunledningen att slopa karensdagen för den vårdpersonal, som drabbats av maginfluensan vinterkräksjuka när de arbetat på sjuka avdelningar. - Personalen har tvingats gå in och jobba på en ohälsosam arbetsplats, säger huvudskyddsombudet Annsofie Hermansson på Kommunal i Mariestad.
Den smittsamma maginfluensan vinterkräksjukan har drabbat personalen på vårdinrättningar och förskolor hårt. I många fall har vårdpersonal tvingats rycka in och jobba på sin ledighet för att ersätta sjuka eller att jobba övertid för att klara verksamheten. Enligt Kommunal i Mariestad har personalen gått in och arbetat på arbetsplatser som inte varit "sunda och säkra", som det står i arbetsmiljölagen. Därför vill fackförbundet att de drabbade ska få vanlig sjuklön istället för avdrag på lönen med en karensdag. I Lidköpings kommun bestämmer redan enhetscheferna om drabbad personal ska få sjuklön.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".