Hjo vill sälja hus till m-politikers släkting

Hjo kommun förhandlar om att sälja en av kommunens fastigheter till en anhörig till moderatpolitikern Tore Nolberger utan att först bjuda ut huset på öppna marknaden. Nolberger är ordförande i kommunens tekniska utskott, som har hand om utförsäljningen.
Försäljningen handlar om fastigheten "Enbäret ett" i centrala Hjo. Huset är nerslitet och har en tillhörande tomt. Den tilltänkte köparen är nära släkt till Tore Nolberger, som är moderatpolitiker och ordförande i tekniska utskottet. Eftersom utskottet har hand om utförsäljningen har Nolberger, som är jävig, valt att inte delta i besluten kring fastigheten. Trots Nolbergers inblandning kan tekniska utskottet tänka sig att sälja huset direkt till släktingen. Politikerna i utskottet tycker inte att kommunen ska behöva gå via mäklare och bjuda ut huset på öppna marknaden. Det skulle kunna inbringa mer pengar för kommunen. Tore Nolberger vill inte låta sig intervjuas utan hänvisar till de politiker som sköter affären. Juridiskt gör Hjo kommun inget fel, förklarar en kommunjurist som Radio Skaraborg talat med. Men moraliskt och etiskt är affären tvivelaktig.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".