Ny kycklingjätte påverkar inte Skara

Kycklingproducenterna Kronfågel och Sörmlandskyckling går samman och bildar ett företag. Men Kronfågels fabrik i Skara påverkas inte. - Diskussioner om sammanslagningen pågick redan när vi beslöt att lägga ner kycklingsslakten i Skara, säger Ulf Bergenudd, VD för Spira, som äger Kronfågel.
Det är Lantbrukarnas Riksförbund (LRF), som idag informerar om sammanslagningen av Kronfågel och Sörmlandskyckling. LRF är majoritetsägare i Spira. Orsaken är den hårda importkonkurrensen på kyckling från länder som Thailand och Brasilien. Men det nya jätteföretaget påverkar inte Kronfågels fabrik i Skara. Ägaren Spira har ju redan beslutat, att lägga ner kycklingsslakten i Skara. Den flyttas till Kronfågels andra svenska fabriker, bland annat till Valla utanför Katrineholm. 800 meter från denna fabrik har för övrigt Sörmlandskyckling sin toppmoderna fabrik! 234 anställda vid Kronfågel i Skara har varslats om uppsägning. Vid halvårsskiftet ska kycklingsslakten helt ha upphört. Det enda som behålls kvar är kalkonslakten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".