Sämre språkstudenter på högskolan

Allt färre studenter väljer att studera språk på högskolorna, och kunskaperna blir allt sämre. På högskolan i Skövde märks minskningen i tyska, franska och spanska. Situationen anses som allvarlig. - Det här är delvis ett hot mot vissa ämnen här, säger prefekt Gangolf Nitsch på högskolan i Skövde.
Det minskade intresset för språkutbildningar började märkas för tre-fyra år sedan. I ett försök att hejda den negativa utvecklingen startade högskolan i Skövde flera utbildningar, som den är ensam om: spanien-latinamerikaprogrammet, tyskland-österrikeprogrammet och internationell projektledning. Här kombineras ett språk som tyska eller spanska med ämnen som socialpsykologi eller ekonomi. Det här har gjort att Skövdeskolan kunnat behålla sina språkutbildningar. Förutom att få väljer att plugga språk, så har gymnasisterna dåliga förkunskaper. Högskolan ger nu nybörjarkurser och förberedande repetionskurser för dem som börjar läsa språk.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".