Mariestad har inte råd byta vattenledningar

Mariestad skulle behöva byta ut en stor del av vattenledningarna för att kunna undvika stora vattenläckor som i natt. Men varje meter som byts kostar 3 000 kronor. - Kostnaderna blir för stora att byta ut ledningarna, säger Gunilla Kowalzyck, chef för vatten och avlopp i Mariestads kommun.
Mariestad drabbades i natt av den största vattenläckan på mycket länge, när hela vattentornet tömdes. Enligt Gunilla Kowalzyck så har kommunen 50 mil vattenledningar, varav en del är över 100 år gamla. Många ledningar är lagda på 60- och 70-talen, och är gjorda av ett material som inte är lika bra som dagens. Det har blivit många vattenläckor i samband med tjäle, alltså att marken frusit till. - Med den takt vi byter ut ledningarna idag så tar det 225 år att byta allt, säger Gunilla Kowalzyck. Vi får byta lite här och där efterhand.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".