Arla kan inte lova bönderna bättre betalt

Arla Foods ledning kan inte lova de svenska bönderna högre mjölkpriser i framtiden för att komma ikapp danskarna. - Vi kan inte lova höjda priser, men vi hoppas givetvis att det blir så, säger Christer Eliasson från Vartofta utanför Falköping. Han är mjölkproducent och sitter i Arla Foods koncernstyrelse.
Efter sammanslagningen mellan mjölkjättarna svenska Arla och danska MD Foods har nu de danska bönderna gått om svenskarna i betalningsligan. Idag får de danska bönderna 18 öre mer betalt per liter mjölk, även om differensen nästa månad minskar till elva öre litern. - Det är svårt att jämföra med Danmark. Den svenska kronan är svag och valutan förändras så snabbt, säger Christer Eliasson. När Arla och MD Foods slogs ihop valde företagsledningen en övergångslösning under de tre första åren. Den innebär att avräkningspriset till de svenska bönderna baseras på hur mycket de tjänar in genom att sälja mjölk och mjölkprodukter på den svenska marknaden. Den här lösningen har hittills gynnat danskarna som har lägre investeringskostnader och en stor export utomlands. Från och med den 1 oktober i år - när tre år gått - är det tänkt att de svenska och danska bönderna ska få lika mycket betalt för mjölken. - Jag kan inte lova det, men hoppas givetvis att det blir så, säger Christer Eliasson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".