Dyrare läkemedel ger stort underskott

Dyrare läkemedel, sjukresor, valfriheten och vården utanför regionen riskerar, att ge hälso- och sjukvårdsstyrelsen i Västra Götaland ett underskott på 250 miljoner kronor iår. Detta trots att politikerna nyligen beslöt att höja patientavgifterna från årsskiftet.
Det var politikerna i hälso- och sjukvårdsstyrelsen, som idag fick information om det beräknade budgetunderskottet. I underskottet fick inga prognoser med för sjukhusen och vårdcentralerna i regionen, så underskottet kan bli betydligt större än de beräknade 250 miljonerna. Orsaken är bland annat de ökade kostnaderna för läkemedel, sjukresor och valfriheten inom vården. Vid sammanträdet i Skövde idag beslöt politikerna att inga nya beslut tills vidare får tas om inga pengar finns till det. Hälso- och sjukvårdsdirektören Johan Calltorp ska nu ta fram en åtgärdsplan för hur budgeten iår ska komma i balans. Prognosen i oktober pekade mot ett underskott på 370 miljoner, men det har nu minskats till 250 miljoner. Det beror bland annat på de höjda patientavgifterna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".