"Arn kan föra islam och väst närmare varandra"

Arnfilmen kan ge människor i väst en bättre förståelse för islam. Det sa den muslimske imamem Smajo Sahat vid en samtalskväll om Arn i domkyrkan i Skara i torsdags.

Smajo Sahat menar att västvärlden har en kluven inställning till islam.

- Västvärlden försöker mildra bilden av islam när de säger ”Jo, men alla muslimer är inte terrorister, men alla terrorister är muslimer”. Och idag i västvärlden, att leva som muslim, det är verkligen svårt efter allt som skett, säger imamen.

Och Smajo Sahat tror att filmen om Arn kan bidra till att visa vad islam och dess kultur gett västvärlden.

Vill visa likheterna
När Jan Guillou började skriva böckerna om Arn var ett av hans syften att visa på likheterna mellan islam och kristendom. Och han menar att det finns många bevis på detta.

Som exempel tar han när Göran Persson i en valrörelse berättade om sin kristna tro, och då sa att han står i ett direkt personligt förhållande till Gud. Det är, enligt Jan Guillou, grunden till en slags islamisk refomation - det vill säga Muhammeds budskap om att varje människa har ett eget förhållande till gud.

- Göran Persson gör, utan att fatta det, en muslimsk trosbekännelse när han talar om sin kristendom. Jag tycker det är så talande. Tänk om folk visste hur nära de här religionerna är, säger Jan Guillou.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".