Skara kommun missade att ge barn kontakfamilj

Skara kommun har dömts till böter för att man inte verkställt ett beslut om att skaffa en kontaktfamilj för tre utsatta barn. 55 000 kronor får kommunen betala, och fler liknande domar väntas.

Socialchefen i Skara, Lena Bjugård Bränfeldt, kan bara konstatera att kommunen gjort fel.

-Vi har en skyldighet att verkställa de beslut vi fattat och att se till att - om vi inte har kontaktfamiljer - hitta ett annat sätt att fylla de behov som barnen har. Den förklaring som jag hört är att det varit ett högt arbetstryck, men det finns ingen bra förklaring på att inte verkställa gynnande beslut, säger Lena Bjugård Bränfeldt.

Men själv svär hon sig fri från ansvar eftersom hon är ny som socialchef, och de beslut som inte verkställts har skett före hon tillträdde.

Fler domar väntas
Ytterligare tre domar om gamla biståndsbeslut som inte verkställts i kommunen väntas och två ärenden ligger också hos länsstyrelsen för beslut.

Enligt Lena Bjugård Bränfeldt har de misstag som gjorts lett till omorganisationer inom förvaltningen, men om någon fått sparken vill hon inte säga. Däremot lovar hon att det inte kommer att bli tal om nya liknande fall i framtiden.

- Så här får det inte vara och kommer heller inte vara fortsättningsvis, säger Lena Bjugård Bränfeldt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".