Undersköterskor drabbas av sjukhusmat

Klagomålen mot sjukhusmaten på Skaraborgs sjukhus har lett till en försämrad arbetsmiljö för undersköterskorna. - Vi kan tvingas koppla in arbetsmiljöinspektionen, säger Ann-Katrin Flodén, som är Kommunals sektionsordförande på Kärnsjukhuset i Skövde.
Privatföretaget Medirest tog över matlagningen på sjukhusen i Falköping, Skövde och Lidköping för två år sedan. Sedan dess har kritiken varit stark mot företagets sätt att sköta mathanteringen. Det är undersköterskorna som serverar sjukhusmaten. Det är också de som dagligen får ta emot klagomålen från patienterna på att maten är kall, vidbränd eller är för lite. - Det här är jättejobbigt psykiskt. Jag funderar hela tiden på om maten räcker, säger undersköterskan Eva Lage på KSS. Personalen har i telefonsamtal och brev klagat till facket Kommunal på sjukhuset. Problemen med maten innebär tidskrävande merarbete. - Vi har krävt en åtgärdsplan, men får väl koppla in Arbetsmiljöinspektionen om inget händer, säger Ann-Katrin Flodén.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".