Färre lämnar Svenska kyrkan

Omkring 3 500 personer i Skara stift har valt att gå ur Svenska kyrkan det senaste året och det är en minskning jämfört med tidigare år.

I år har ungefär 56 500 personer lämnat Svenska kyrkan, men trenden att lämna kyrkan har bromsats upp.

Trenden märks tydligast i storstäderna, där kyrkan inte tappar medlemmar i samma takt som förut vilket också gäller i Skara stift.

För några år sedan var det över 4 500 personer som lämnade kyrkan under ett år. I år valde 3 500 personer att lämna kyrkan.

Det är vanligare att män lämnar kyrkan än att kvinnor gör det.

I Lidköpings församling valde 156 medlemmar att lämna Svenska kyrkan det senaste året, 58 kvinnor och 98 män och 14 stycken valde att bli medlemmar i kyrkan.

Skövde församling, en av Skaraborgs största, tappade 198 medlemmar medan Trökörna utanför Grästorp inte tappade en enda medlem i år.

I Skara stift är 84 procent av befolkningen kvar som medlemmar.

I en del landsbygdsförsamlingar är nästan alla invånare med. Skörstorps församling i Falköpings pastorat är Sveriges mest kyrktrogna församling, med bara en enda person som utanför Svenska kyrkan.

Även i Åsle och Mularps församlingar utanför Falköping är 95 procent av invånarna medlemmar i Svenska kyrkan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".