Nötcenter Viken räds smitta från Konvex

Ledningen för Nötcenter Viken i Falköping protesterar mot att destruktionsföretaget Konvex vill bygga en omlastningsstation för kadaver och slaktavfall en knapp kilometer från deras gård.
-Risken för smitta är alldeles för stor, säger Anette Knutsson, vd för Nötcenter Viken.
På gården Viken ska Nötcenter Viken bygga upp landets finaste mjölkkobesättning för avel. Det är ett samprojekt mellan Lantmännen, Svalöf Weibull och Svensk Avel och förutom att vara en avelcentral för mjölkkor är Viken också tänkt som ett skyltfönster för svensk mjölkproduktion som helhet. Därför har man investerat runt 30 miljoner kronor i själva anläggningen, och mycket av de pengarna har satsats för att skapa garanterat smittfria djurstallar. Därför känns Konvex planer omlastningsplats som ett starkt hot menar Anette Knutson:
-För att hålla en låg smittnivå så får våra djur vara i isoleringsstallar som vi placerat långt ifrån grannar. Vad kunde vara värre än att smitta sprids? Jag vet inte..., säger hon.
Slaktavfallet från Konvex kommer att förvaras i förseglade containrar men det är inte tillräckligt för Anette Knutsson:
-Jag misstänker att det kommer att läcka från containrarna. Då kan smitta spridas med gnagare eller fåglar och det vore en katastrof.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".