Norrmän vill köpa Essungabostäder

I morgon ska kommunfullmäktige i Essunga på nytt försöka avgöra om man ska riva husen i Essunga stationssamhälle eller ej. Frågan har dragit ut på tiden. Men nu har det dykt upp norska spekulanter till dom beryktade husen. - Essunga ligger nära till för norrmän som vill ha en bas i Sverige på väg till och från sina sommarhus i Spanien, säger en av de norrmän som är intresserade av att köpa fastigheterna.
Ett centralt och fridfullt, men framför allt billigt boende - det är skälen till att norska spekulanter i fastighetsbranschen dras till de numera tomma parhusen i Essunga stationssamhälle. Kommunen gav 3,2 miljoner för hela rasket, affären motiverades med att man ville bli kvitt den stämpel av slumområde som häftar vid samhället. Det har man redan lyckats med, dom forna hyresgästerna har i stort sett mangrant flyttat sedan kommunen tog över. Men så återstår frågan om husen ska få stå kvar eller inte. En del politiker oroas över att gettoiseringen ska börja om på nytt, att oseriösa hyresvärdar åter ska fylla husen med mindre nogräknade hyresgäster. Andra anser att det är en våldsam kapitalförstöring att riva husen. Och under den betänketid som politikerna beviljade sig själva via en bordläggning så har kapitalstarka norrmän börjat flockas runt stationssamhället.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".