Ambulansen åkte fel vid skjutolyckan

Det tog nästan en halvtimme för ambulansen att ta sig till det skjutfält utanför Skövde där en soldat omkom i en skjutövning i onsdags. Ambulansen larmades först till fel plats:
- Vi fick fel koordinater, säger Jan Eriksson, ambulanschef i Skaraborg.

Enligt Jan Eriksson kom larmet om olyckan till Skövdes ambulansstation klockan 14.26 på onsdagen. Först klockan 14.50 var ambulansen framme.

– Det är naturligtvis alldeles för lång tid, men ambulansen hamnade fel och var först tre till fyra kilometer norr om olycksplatsen.   

Att det tog så lång tid är dock inte ambulansens fel, menar Eriksson: 

– Antingen har SOS Alarm angett fel koordinater eller så har den som har larmat angivit fel ställe eller inte riktigt vetat riktigt var olyckan var. Det kan ju vara så i exempelvis skogen i mörker och så, säger han.

I normala fall beräknar Jan Eriksson att det skulle ta ambulansen en kvart att ta sig till platsen:

– Det är ganska besvärlig terräng där ute. Det är inte asfaltsvägar direkt.

Ungefär en timme efter att olyckan inträffat anlände ambulansen till Kärnsjukhuset i Skövde. Då var soldaten död.

– Jag varken kan, vill eller får kommentera var han dog, men det är klart att det är väl många minuter.  

Ambulansverksamheten har ett flertal gånger under året fått hård kritik för långa utryckningstider. Jan Eriksson beklagar att det nu gått fel igen:

– Det är tråkigt eftersom det varit mycket fokus på hur ambulansen sköter sig. Hela den här historien är fruktansvärt tragisk, men vi åker till den plats som vi blir anvisade till.

Jan Eriksson säger att det här nu ska utredas. Bland annat ska SOS Alarm gå igenom inspelningarna av samtalen i hopp om att klarlägga var felet uppstod.

Tidigare rapportering:

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".