Västra Götaland står utan landshövding i nästa vecka

Västra Götaland kommer att stå utan landshövding när Göte Bernhardsson slutar i nästa vecka. Det finns ännu inte någon ny kandidat för posten.

- Nej, regeringen har inte kunnat enat sig om en kandidat, säger Daniel Liljeberg, politiskt sakkunnig på finansdepartementet.

Han vill inte avslöja om någon fått frågan om att bli landshövdig i Västra Götaland, och då inte heller varför de isåfall tackat nej.

Personen regeringen letar efter ska haft erfarenhet av att vara chef och kunna leda en stor organisation, som vet hur det svenska samhället fungerar och också bygga nätverk.

Kvinna eller man spelar ingen roll, även om regeringen gärna vill att andelen kvinnliga landshövdingar ska öka.

Om man har en bakgrund som politiker eller ej spelar heller ingen roll enligt Liljeberg.

Det ger en kravlista som rätt många personer i Västra Götaland skulle kunna uppfylla. Men Daniel Liljeberg menar att det ändå är svårt att hitta rätt person.

- Det ska vara en sällsynt lämlig person som vi ställer höga krav på. Det kan bli klart före jul men jag utesluter inte att det också kan dröja till efter jul, säger Daniel Liljeberg.

Regeringen väntas i dag utse länsöverdirektör Göran Bengtsson till tillförordnad landshövding i väntan på en efterträdare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".